Spring naar inhoud

Interview Metro

Vallende Ster van Carré

Door Marlies Dinjes

David Bronkhorst schreef de roman Het geheim van Carré over zijn aartsvader Isaac Schuitenvoerder. Hij was een beroemde komiek en werd ontdekt door Oscar Carré. Het boek beschrijft ook de geschiedenis van Carré, die tot nu toe onbekend was.

Isaac Schuitenvoerder was de grootste ster van Carré, maar eindigde zijn leven als kaartjesknipper in de foyer van het theater. Reden genoeg voor David Bronkhorst om zich in het leven van zijn “aartsvader” te verdiepen. Hij schreef de roman Het Geheim van Carré, die zaterdag verschijnt. Het boek beschrijft zowel de geschiedenis van de beroemde, Amsterdamse komiek als die van Oscar Carré, zijn ontdekker. “Vreemd genoeg zijn er maar weinig boeken over Carré geschreven. Ook zijn erfstukken liggen ergens te verstoffen in een depot van het Theater Instituut. Ik heb tevergeefs geprobeerd om ze op te sporen”, zegt Bronkhorst bij het graf van Carré op Zorgvlied. Het hekwerk van het mausoleum is verroest en aan de zijkant zijn de stenen afgebladderd. “De slechte staat van dit graf toont maar weer aan hoe we in Nederland met cultureel erfgoed omgaan. Ik wil graag dat die ge­schiedenis levend wordt gehouden.”

Bronkhorst hoorde altijd verhalen in zijn familie over deze mysterieuze voorvader. “Hij was in heel Europa bekend onder de naam  August de Domme”, zegt Bronkhorst. “Hij had een act die erg bijzonder was in die tijd: een clownsact met een onhandige man in een te grote smoking.” Hij dook de archieven in van onder meer het Theater Instituut en stuitte op een schat aan informatie. “Film bestond nog niet, maar hij gaf wekelijks meerdere interviews in kranten. Zo kon ik hem echt leren kennen.” Oscar Carré ontdekte het talent van Schuitenvoerder. “Hij heeft hem als het ware geheadhund bij een ander circus. In de negentiende eeuw was circus overigens anders dan nu: met veel spektakel, champagne en acts met paarden. Iedereen kwam kijken,  maar vooral de elite.”

Het leven van Schuitenvoerder bleek tragischer dan de heroïsche verhalen die Bronkhorst altijd had gehoord. “Aan het einde van zijn leven raakt hij aan lager wal. Carré helpt hem aan een café aan de Amstel, maar ook dat gaat mis omdat hij aan de drank gaat. Dan moet hij kaartjes knippen in theater Carré.”

Wat de schrijver zelf van zijn aartsvader heeft geleerd? “Dat je moet blijven dromen en door moet zetten. Succes is weinig waard in een mensenleven, omdat het zo weer kan vervliegen. Daar kunnen bekende Nederlanders nog steeds iets van leren.”

Metro

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: