Spring naar inhoud

Recensie De Leeswolf

door Bart Van der Bruggen

In Het geheim van Carré vertelt David Bronkhorst het levensverhaal van zijn betovergrootvader Isaac Schuitenvoerder, een gerenommeerde paardenkunstenaar en circusartiest in de tweede helft van de 19de eeuw. Isaac was afkomstig uit een arm milieu: als kind werd hij bij een kermisgezelschap achtergelaten om er in de leer te gaan. Hij had talent en slaagde erin over te stappen naar het circus, dat toen hoogdagen beleefde. Eerst trok hij naar Duitsland, waar hij een kans kreeg bij circus Althoff. Al gauw werd hij door de beroemde Oscar Carré ontdekt, en Isaac werd een grote ster bij het grote circus Carré. Hij maakte faam met zijn act als August de Domme en het publiek at uit zijn hand. Onder meer de Nederlandse koning en de keizerin van Oostenrijk waren bewonderaars van hem. Het tij keert echter wanneer hij na een ongeluk niet meer de oude wordt. Isaac investeert zijn spaargeld in een café in Amsterdam, maar heeft geen neus voor zaken. In plaats daarvan raakt hij aan de drank, waardoor het van kwaad naar erger gaat. De gevierde circusster wordt een meelijwekkende figuur, die zichzelf langzaam ten gronde richt.

Het levensverhaal van Isaac Schuitenvoerder is een meeslepend, nostalgisch verhaal uit een verloren gegane wereld. Schuitenvoerder wist zich op te werken in het harde circusbestaan, maar moest daarvoor een prijs betalen. Wanneer hij niet meer aan de bak komt is hij gebroken, en heeft hij ook geen alternatief. Zijn dochter en een van zijn beide kleindochters trekken naar New York, waar ze moeten vechten voor hun bestaan; zijn andere kleindochter blijft in Nederland en kan al evenmin de vruchten plukken van Isaacs successen. Zowel in New York als in Nederland verandert het variétélandschap aan het begin van de 20ste eeuw, en Isaac begrijpt niet dat hij daar niet meer in past. Zijn plannen om terug te keren naar het circus, tot aan het einde van zijn dagen, zijn aandoenlijk; zijn tijd is allang voorbij. Meer droefenis dan vreugde dus.

Het levert een aangrijpend verhaal op, quasi identiek aan dat van Chaplins filmklassieker Limelight, waarin eveneens de neergang van een gevierde artiest wordt beschreven, zij het een halve eeuw later. Dezelfde heerlijke nostalgie bij het terugzien van die film ervaar je ook in dit boek. Vooral genieten is het wanneer je dit in één ruk kunt uitlezen: het is moeilijk je los te maken van de sfeer die Bronkhorst weet op te roepen. Niet te missen.

Copyright (c) Vlabin-VBC

Bron: http://www.deleeswolf.be

%d bloggers liken dit: