Skip to content

In Sp!ts: Op z’n Frans is niet duur

Op z’n Frans is niet duur

Om als God in Frankrijk vakantie te vieren heb je in kustplaatsje La Rochelle en op de omliggende eilanden bijzonder weinig geld nodig.

Door David Bronkhorst

Een gouden tip als je in La Rochelle bent: ga ’s ochtends naar de overdekte markt in het stads-centrum. Vergaap je aan de vele patés, de uitgelezen wijnsoorten en begeef je vervolgens naar de visafdeling. Struin langs la lotte, zeeduivel en rode mul; zo vers dat ze nog net niet uit de bakken springen.

In deze kustplaats zijn vis en schaaldieren legendarisch om de kwaliteit én omdat ze spotgoedkoop zijn. Maar het gaat natuurlijk om de luxeproducten die je hier voor een appel en een ei kunt kopen.

Begroet de visboer met een beleefd bonjour en bestel een plateau huître oftewel een bordje oesters. Zes, acht of tien; ze kosten hier niet meer dan een paar euro. Hij snijdt ze ter plekke voor je open en legt ze op een bord met een citroentje erbij. Loop met je score naar buiten, waar je bij een café aan een tafeltje plaats neemt. Niemand die je vreemd aankijkt, de enige te verwachten reactie is een begroeting, want keurige omgangsvormen krijg je er in Frankrijk gratis bij.

Bestel er een fles goede witte wijn bij; dat kost hier toch bijna niets. De uitbater plopt de fles open en voilà: een perfect oestermaal. En dat in het prachtige decor van een Frans middeleeuws stadje, voor de prijs waar je in Nederland misschien een zompig broodje gezond voor krijgt.

Dan volgt het hoogtepunt: citroensap persen op de oesters, kijken of ze goed bewegen en ze dan wegslurpen. Een onbetaalbaar geluksgevoel. De zon begint feller te schijnen tegen de eeuwenoude huisjes. Een goede Franse raad is om niet te snel op te staan na het nuttigen van oesters, anders loop je de kans dat ze naar boven kruipen. Dus doe alles doucement, neem nog een slok en snuif de zeelucht op.

Omdat er direct nog een warme lunch aankomt (nog een tip: warm lunchen is hier goedkoper, ook in een Michelin restaurant), is het een goed plan om wat te bewegen. In La Rochelle hebben ze een soort witte fietsenplan, al zijn de tweewielers hier geel en mag je ze voor twee uur gratis gebruiken. Toer door de kronkelige straatjes langs de haven, kerken, wachttorens en vlooienmarkten waar ze art deco verkopen, goedkoper dan Ikea-spul. De bizarre verhouding tussen de prijs, de kwaliteit van producten, service, ambiance, vind je alleen hier.

Verderop ligt het eiland Ile d’Oleron, dé plek om een oesterboerderij te bezoeken en meer over deze luxe schaaldieren te weten te komen (en er nog meer van te smullen). Vanuit La Rochelle vaar je er voor weinig in een uurtje heen. De tocht gaat tussen zeilbootjes door over een kalme zee, langs het van tv bekende Fort Boyard.

Ile d’Oleron is een eiland met een eigen gezicht: overal staan witte huisjes met blauwe raamkozijnen en zwarte teerranden. Weer is de fiets het goedkoopste en handigste vervoermiddel. Trappend door een landschap van marais salants (zoute moerasgronden) kan je prima je honger aanwakkeren.

In de 16e eeuw werden ze hier stinkend rijk door de productie van het witte goud: moeraszout dat gebruikt werd om tijdens lange overzeese tochten voedsel goed te houden. Tegenwoordig is het overal op het eiland in vele soorten (met kruiden, met een kleurtje) voor een paar eurocent te koop. Het blijft een fantastisch product; zelfs chocolade smaakt beter met een laagje zeezout erop.

Aangekomen bij de oesterboerderij, kan je te midden van kleine houten huisjes kennis nemen van de oesterproductie. De Grieken aten ze al met honing, de Romeinen verorberden ze als medicijn en later werkte het Franse hof minstens twaalf dozijn per dag weg. Waarom? Laten we het er maar op houden dat het zinkgehalte in de beestjes de testosteronproductie flink omhoog gooit.

Hier groeien ze op banken, worden ze losgeslagen, schoongemaakt en in aparte baden gezet. Het is een proces van jaren en bizar om te bedenken door hoeveel mensenhanden een enkele oester gaat voordat hij op je bord ligt. Ook hier gaat, naar goed gebruik, een fles witte wijn open. En omdat je er bij de producent zit, is er geen tekort aan oesters. Terwijl je een glaasje wijn voor 1 euro drinkt en de ene na de andere oester wegslurpt, kan je zien hoe boeren op hun tractor de zee inrijden om hun oogst binnen te halen.

Het eiland verderop, Île de Ré, staat vooral bij rijke Parijzenaars te boek als een goed alternatief voor Saint-Tropez door zijn milde klimaat en gezonde zeewind. De beroemde zwart-witte kerktorens zie je vanaf het water al boven alles uitsteken.

Zanger Charles Aznavour heeft hier een optrekje, Johnny Hallyday ook. Laat je niet afschrikken door de beau monde, want zoals Fransen beweren: hoe rijker je bent, hoe minder je geneigd bent om uit te geven. En ook op dit eiland heb je niet veel nodig om te genieten, want hier liggen de luxeproducten letterlijk voor het oprapen.

Het getijdenverschil is er zo groot dat de zeilbootjes bij eb op de bodem van de haven komen te liggen. Met een paar goede laarzen aan kan je de zeebodem afzoeken en per persoon vijf kilo aan schaaldieren meenemen. Van krabbetjes, garnalen tot scheermesjes, alles is er te vinden. De politie houdt iedereen wel in de gaten sinds vorige zomer een vrouw betrapt werd met dertig kilo aan zeevruchten. Als heerlijkheden voor weinig of niets worden aangeboden, kun je nu eenmaal hebberig worden.

Maar hoe kom je er?

Goedkope traintickets vind je bij de Franse treinmaatschappij Ouigo. Vliegen kan je met de low-cost vliegmaatschappij Hop. Of je gaat gewoon met de auto: benzine is in Frankrijk goedkoop en nog goedkoper wanneer je bij één van de grote supermarkten tankt.

Bij de Frans VVV’s kun je terecht voor kortingspassen: de multipass en de passe- partout.

Meer informatie: www.atlantische-kust-frankrijk.nl en www.rendez-vousenfrance.com

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: